Warsztaty serowarskie dla gospodyń z Grodziska Dolnego


 

W ramach „wtorkowych spotkań” 8 września br. odbyły się warsztaty serowarskie, dla gospodyń z Grodziska Dolnego.

Polegały one na przygotowaniu sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego. Warsztaty prowadziła Pani Zofia Rydzik – przedstawicielka Powiatowego Zespołu Doradztwa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Leżajsku. Robiony był ser w skład, którego wchodzą wyłącznie naturalne produkty, niepasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła.

Sery podpuszczkowe to sery miękkie, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu, z posmakiem dodanego zioła (np. czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha, pokrzywy, pomidorów suszonych, szczypiorku itp.)

Ser ten idealny jest do sałatek, kanapek, przekąsek ciepłych oraz zimnych, można go również grillować. Jest doskonałym uzupełnieniem różnych zapiekanek, zup, omletów i sufletów.

Warsztaty serowarskie to oryginalny sposób na ciekawe spotkanie. Samodzielnie warzone sery są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też mogą być prawdziwym powodem do dumy.